den vaderland getrouwe.
Koningsdagviering in Benidorm

‘Den vaderland getrouwe’ gaat over de Koningsdagviering in Benidorm, die sinds 1983 georganiseerd wordt. Ik ging er twee achtereenvolgende jaren heen om het feest te fotograferen.

“Dit is Nederland op twee vierkante kilometer. Als de vrijmarkt in Amsterdam moet het voelen, met voor iedereen een happie, een drankie en volop Nederlandstalige muziek,” aldus Martin Dekker, een van de organisatoren van het Benidormse Oranjecomité. “We geven de ouderen hier graag dat stukje nostalgie waar ze behoefte aan hebben.”

Het Oranjefeest in Benidorm wordt traditiegetrouw gevierd op 1 mei – een nationale feestdag in Spanje en dus een zeer geschikte datum om een eigen feestje te gaan vieren. Hoeveel Nederlanders er precies in Benidorm en omgeving wonen, is niet bekend, maar als je overwinteraars meerekent, zijn het er al snel tienduizenden.

De serie was van april t/m juni 2017 te zien op het Meertens Instituut in Amsterdam en werd gepubliceerd in Het Parool en Hollandse Beelden.
Het Parool, 26 april 2017
Het Parool, 26 april 2017
Geen van de foto's mag worden overgenomen zonder toestemming van de fotograaf. Neem voor informatie contact op met Saskia Aukema: 06 - 387 12 551 of mail naar saskia@zazquia.nl.